Τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκαν στα ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν. Πρόκειται για ένα νούμερο εντυπωσιακό, δεδομένου του ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Η έλλειψη εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο ήταν άλλωστε ένα πρόβλημα που αναδείχθηκε και φέτος στην αρχή της τουριστικής περιόδου, με σημαντική μερίδα των πρώην υπαλλήλων στο χώρο, να επιλέγουν τη μόνιμη αντί της εποχιακής απασχόλησης και να αναζητούν τελικά σε άλλους κλάδους τη σταδιοδρομία τους.

 

Τι είχε δείξει η έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ

Στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανέρχεται σε 22%. Το ποσοστό είναι παρεμφερές σε όλα τα τμήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων και κυμαίνεται από 21% έως 24%.

Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν, σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχούν στις ειδικότητες Καμαριέρα, Receptionist, Σερβιτόρος, Βοηθός Σερβιτόρου, Λαντζέρης, Barista και Τεχνική Υποστήριξη / Συντήρηση. Η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη σε σχέση με τις προβλεπόμενες θέσεις είναι Sommelier (47% ή 284 άτομα), ακολουθούμενη από Βοηθό Receptionist (39% / 1.861), Στέλεχος Marketing (36% / 1.192) και Στέλεχος Guest Relations (35% / 1.037).

Σε απόλυτα νούμερα, οι περισσότερες ελλείψεις (17.107 θέσεις εργασίας ή 32% του συνόλου) παρουσιάζονταν στα Μικρά ξενοδοχεία (21-50 δωμάτια) και ακολουθούν με μικρή διαφορά τα Μεγάλα (>101 δωμάτια) με 16.456 / 31% του συνόλου. Όμως, αναλογικά με τις θέσεις στα οργανογράμματά τους, τα Μικρά ξενοδοχεία παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό ελλείψεων (26%) σε σχέση με τα Μεγάλα (18%).

Στη Κεντρική Ελλάδα δεν καλύφθηκαν περίπου 1 στις 3 θέσεις εργασίας, σε Ιόνιο, Β. Αιγαίο, Ήπειρο και Θεσσαλία περίπου 1 στις 4, στις περιοχές Ν. Αιγαίο, Κρήτη, Πελοπόννησο, Μακεδονία και Θράκη περίπου 1 στις 5 και στην Αττική περίπου 1 στις 7 θέσεις εργασίας.

 

Η λύση στην ανεύρεση κατάλληλου προσωπικού
Όπως σημειώνουν παράγοντες του ξενοδοχειακού χώρου, η επιλογή των κατάλληλων επαγγελματιών που θα εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της εικόνας της επιχείρησης.

Ειδικά φέτος που η τουριστική κίνηση επανήλθε στα επίπεδα προ της πανδημίας, ενώ μάλιστα αναμένεται νέο ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων, η αναζήτηση προσωπικού και ειδικά η εξεύρεση του κατάλληλου δυναμικού στον απαιτητικό χώρο της φιλοξενίας, αποτέλεσε πραγματική πρόκληση για τους επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού χώρου. Σε αυτή την πρόκληση έρχονται να απαντήσουν αποτελεσματικά αξιόπιστες και πιστοποιημένες εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού, όπως η UNISON Human Resources, η οποία συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας παρέχοντας ολοκληρωμένες και κορυφαίου επιπέδου υπηρεσίες.

Οι εξειδικευμένες εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις στην ανεύρεση κατάλληλου προσωπικού, οδηγώντας τις παράλληλα σε εξοικονόμηση χρόνου και κόστους.  Για παράδειγμα, η UNISON Human Resources αναλαμβάνει την εύρεση, πρόσληψη και διαχείριση μισθοδοσίας προσωπικού προσωρινής απασχόλησης για χρονική περίοδο από 1 ημέρα έως και 36 μήνες  – μέσα από διαδικασίες πιστοποιημένες κατά ISO 9001. Επιπλέον, αναλαμβάνει το σύνολο των διαδικασιών σε θέματα προσλήψεων, διαχείρισης της μισθοδοσίας και εργατικής νομοθεσίας, ενώ διαθέτει μία οργανωμένη και εμπλουτισμένη βάση βιογραφικών μέσω της οποίας αντλεί το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό με βάση τις ανάγκες, τα χαρακτηριστικά και το προφίλ του υποψηφίου που έχει ορίσει η κάθε επιχείρηση.

Σε μία εποχή όπου ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό μοχλό της οικονομίας της χώρας, η ανεύρεση κατάλληλου προσωπικού διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ξενοδοχειακό κλάδο. Γι’ αυτό και εξειδικευμένες εταιρείες, όπως η UNISON Human Resources, επιλέγουν στρατηγικά να εστιάσουν στον συγκεκριμένο κλάδο, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις με ολοκληρωμένες λύσεις ανθρώπινου δυναμικού.