Ο ορισμός του εθελοντισμού αφορά στην οικειοθελή προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής.

Εκτός όμως από την ενίσχυση των άμεσα ωφελούμενων, ο εθελοντισμός έχει πλεονεκτήματα και για τον ίδιο τον εθελοντή. Σημαντικά είναι τα οφέλη στη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία, καθώς μειώνεται το στρες και το ενδεχόμενο κατάθλιψης, ενώ αυξάνεται η ικανοποίηση από τη ζωή, οι ικανότητες ηγεσίας και λήψης αποφάσεων.

Εστιασμένη στην υπέρβαση για το καλύτερο αποτέλεσμα, η UNISON είναι μια εταιρεία που αγκαλιάζει τη φιλοσοφία του εθελοντισμού, έτσι ώστε η αξία του “extra mile” να αποτελεί κίνητρο για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο συνάδελφός μας Βασίλης Πανάκης, ο οποίος είναι και εθελοντής πυροσβέστης. Κατά την πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίς», η έντονη χιονόπτωση και η γρήγορη κλιμάκωση του φαινομένου έθεσε σε κατάσταση συναγερμού όλο τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Χάρη στην εκπαίδευση και τη δεκαετή εμπειρία του, ο Βασίλης, ως μέλος ομάδας (του πυροσβεστικού κλιμακίου Πεντέλης), λειτούργησε συντεταγμένα, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην εξομάλυνση της κατάστασης, αναλαμβάνοντας να συνδράμει στο έργο του ΕΚΑΒ, απεγκλωβίζοντας νεφροπαθείς αλλά και τραυματίες.

Το αίσθημα ευθύνης και ο τρόπος που έδρασε ο Βασίλης απέναντι στις αντιξοότητες αξίζει να αναγνωριστούν ως παράδειγμα προς μίμηση. Η Φωτεινή Σπύρου, Operations Director και προϊσταμένη του Βασίλη, το αποσαφηνίζει εύγλωττα: «Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και έμπρακτη κατάθεση ψυχής. Με τη γενναιόδωρη και ανιδιοτελή πρόθεσή του, ο Βασίλης ευσυνείδητα έδρασε με προτεραιότητα το κοινό καλό, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Όλοι εμείς στη UNISON εμπνεόμαστε από το παράδειγμα του Βασίλη και την άξια συγχαρητηρίων διάθεση προσφοράς».